Persbericht expositie “500 jaar gevangen in Friesland”

  • Stichting Blokhusipoort

    Unieke expositie “500 jaar gevangen in Friesland”

    Burgum – vanaf 12 april 2014 is in het Streekmuseum- Volkssterrenwacht Burgum de expositie “500 jaar gevangen in Friesland” te bewonderen. De bijzondere en unieke museumcollectie van de voormalige Bijzondere Strafgevangenis en Huis van Bewaring te Leeuwarden is na twee jaar weer te bewonderen . Wij presenteren 500 jaar geschiedenis over het gevangen zijn in Friesland.

    Vanuit onze maquette nemen wij u mee door een tijdslijn en u ervaren hoe het is om gevangen te zijn in Friesland. Oud personeel uit de voormalige gevangenis van Leeuwarden zijn regelmatig aanwezig om u te ontvangen. Bij de maquette van de Blokhuispoort worden de bizarre maar ook ontroerende verhalen vertelt. Wel doordachte ontsnappingen en natuurlijk de welbekende Overval op 8 dec 1944 waar 51 verzetsstrijders werden bevrijd uit de handen van de bezetters van Nederland.

    Ervaar hoe het is om in een schandpaal te staan en aanschouw de ijzeren slaapkooi waar vele honderden gevangen avonds in werden opgesloten. Een unieke film uit 1925 van Willy Mullens laat de eerste bewegende beelden zien van een Nederlandse gevangenis waar de gevangenen in totale isolement verkeerden onherkenbaar met de celkap en verschoten bajes kleding.

    In de filmzaal is een presentatie te zien over “ van Blokhuis tot Blokhuispoort”. Het Leeuwarder Blokhuis werd gebouwd in 1499 en diende ter verdediging van de stad Leeuwarden. Later werden in het blokhuis ook mensen opgesloten in afwachting op hun berechting. Op deze plek in Leeuwarden zijn door de jaren vele gebouwen herrezen die als gevangenis dienst hebben gedaan. In 2008 heeft De Blokhuispoort definitief haar deuren gesloten voor gevangenen en is nu tijdelijk ingericht als Cultureel Bedrijven Centrum.

    Deze bijzondere en unieke expositie is in samenwerking met het Streekmuseum-Volkssterrenwacht te Burgum en de stichting Blokhuispoort samengesteld. De museumcollectie van deze expositie is samengesteld uit de collectie van stichting Blokhuispoort en het Nationale gevangenismuseum te Veenhuizen.

    Deze unieke en bijzonder expositie is te zien van 12 april tot en met 14 september 2014.

    Openingstijden zijn:

    Dinsdag t/m zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur.

    Op vrijdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

    Toegangsprijs € 3,50 , kinderen t/m 12 jaar € 1,50.

    Donateurs Streekmuseum en gezinsleden gratis.

    Streekmuseum Volkssterrenwacht

    Menno van Coehoornweg 9

    9251 LV Burgum Tel: 0511 46 55 44

    www.streekmuseum-volkssterrenwachtburgum.nl

    Contact Stichting Blokhuispoort

    www.blokhuispoort.nl

    info@blokhuispoort.com

  • Mekimi

    Friday Night Funkin' is an open-source donationware rhythm FNF game first released in 2020 for a game jam.

  • Chase

    tunnel rush looks like it moves quickly, but you have plenty of time to avoid each obstacle.